Voorkom diefstal van je elektrische fiets

Voorkom diefstal van je elektrische fiets
augustus 11, 2022 Marco Kempenk

Steeds meer mensen hebben een elektrische fiets. Voor het woon-werkverkeer of om een dagje lekker te toeren, jong en oud geniet van de elektrische trapondersteuning. Helaas vallen elektrische fietsen – of onderdelen daarvan – ook in de smaak bij dieven. Wat kun je doen om diefstal te voorkomen?

Er worden steeds meer elektrische fietsen gestolen. Dieven gaan heel georganiseerd te werk. Het openbreken van een slot gaat heel vlot en je elektrische fiets is binnen no-time uit je zicht verdwenen.

Je kunt er niet altijd iets aan doen als je fiets wordt gestolen, maar met deze praktische tips kun je het dieven in ieder geval heel moeilijk maken.

 

Bewaakte fietsenstalling

In veel steden kun je je fiets (gratis) stallen in een bewaakte fietsenstalling. Het is soms wat verder lopen vanaf de fietsenstalling naar je bestemming, maar het is zeker de moeite waard. Hiermee verklein je de kans op fietsdiefstal aanzienlijk.

 

Dubbel slot

Is er geen bewaakte fietsenstalling in de buurt, dan kun je je elektrische fiets het beste met een ketting-, kabel- of beugelslot vastmaken aan een paal of rek. Losstaande fietsen kunnen dieven heel makkelijk in een busje laden. Staat je fiets ergens aan vast, dan duurt het langer om de sloten open te breken, dat is een extra drempel voor fietsdieven.

Bevestig het slot altijd aan het frame van je fiets. Een wiel of bagagedrager kunnen dieven makkelijk losmaken en achterlaten. Zorg er dan ook voor dat het slot altijd hoog hangt. Ligt het slot op de grond, dan kan een dief het relatief makkelijk openbreken door er bijvoorbeeld met een steen of een ander zwaar voorwerp op te slaan.

 

Kwaliteit

Ben jij nog op zoek naar een kettingslot? Let dan goed op de kwaliteit, bij voorkeur minimaal een ART 2-keurmerk. De verzekeraar kan bij een fietsverzekering een bepaalde kwaliteit van het slot verplichten. Houd je je daar niet aan, dan kan het zijn dat de verzekeraar niet uitkeert bij diefstal.

Op de site van Stichting ART kun je de kwaliteit van je slot opzoeken en eventueel kijken naar alternatieven.

 

Drukke plek

Lukt het niet om je fiets ergens aan vast te maken, zet ‘m dan op een drukke plek. Voor een restaurant, in een drukke winkelstraat of op een markt is het voor dieven een stuk lastiger om ongezien je fiets mee te nemen.

 

Neem de accu en het display mee

Heb je je elektrische fiets ergens geparkeerd, neem de accu en het display altijd mee. Door deze onderdelen van je fiets af te halen, maak je je e-bike een stuk minder interessant voor dieven.

 

Extra slot in de schuur

Ook in je eigen schuur of garage is je elektrische fiets tegenwoordig niet meer veilig. Doe de deur van je berging daarom altijd op slot. Al breken dieven ook steeds vaker in om de e-bike mee te nemen. Een muur- of vloeranker kan de oplossing zijn.

 

Technische snufjes

Sommige elektrische fietsen beschikken over technologie om diefstal tegen te gaan. Zo hebben sommige fietsen een kastje op het frame waarmee de locatie van de fiets bepaald kan worden. Altijd handig om daar eens goed naar te kijken.

 

Aangifte

Is je fiets ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gestolen? Doe dan altijd aangifte. Het lijkt misschien een onbegonnen zaak om de fiets nog terug te vinden. Maar soms duikt een gestolen fiets toch ergens op. Als je aangifte hebt gedaan, kan de politie de eigenaar makkelijk terugvinden. Daarnaast is het vaak verplicht om aangifte te doen om aanspraak te kunnen maken op de verzekering.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*