Strengere regels voor hypotheek met private leaseauto

Strengere regels voor hypotheek met private leaseauto
mei 2, 2022 Marco Kempenk

Je private leaseauto heeft vanaf 1 april 2022 nog meer invloed op de hoogte van je eventuele nieuwe hypotheek. Het leasebedrag staat vanaf nu voor 100 procent ingeschreven bij BKR, terwijl dat eerder nog voor 65 procent was. Wat betekent dit voor je hypotheek?

 

Een private leasecontract heeft invloed op je hypotheek en die invloed is alleen maar groter geworden. Vanaf 1 april 2022 wordt namelijk 100 procent van het bedrag over de totale looptijd ingeschreven bij BKR (Bureau Krediet Registratie). Eerder ging het om 65 procent van het totale bedrag. Door deze verhoging kun je nu minder lenen als je een nieuwe hypotheek af wil sluiten.

 

Financiële verplichting

De bank ziet namelijk twee procent van het totale bedrag over de gehele looptijd als maandelijkse financiële verplichting. Een voorbeeld: Je least een auto voor €360 per maand gedurende 48 maanden. De totale waarde is dan 48 x €360 = €17.280. Twee procent van dit bedrag wordt als maandelijkse last gezien, dus 0,02 x €17.280 = €345,60.

 

Een extra maandlast van een paar honderd euro, kan een grote impact hebben op je maximale hypotheek. De hypotheek kan hierdoor al snel tientallen duizenden euro’s lager uitvallen. Een private leasecontract heeft geen invloed op je lopende hypotheek.

 

Impact op de hypotheek

De regels met betrekking tot een private leasecontract en het totale hypotheekbedrag kunnen per geldverstrekker verschillen. Sommige geldverstrekkers nemen bijvoorbeeld de werkelijke lasten van het private leasecontract mee, dat is vaak hoger dan de eerder genoemde twee procent. Hierdoor kan het te lenen bedrag nog lager uitvallen.

 

Zorgvuldig afwegen

We horen nog regelmatig dat mensen zich van te voren niet bewust waren van de gevolgen van een private leasecontract op een mogelijke hypotheekaanvraag. Veel mensen richten zich voornamelijk op de voordelen, zoals de zekerheid die private lease met zich meebrengt. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over zaken als onverwachte reparatiekosten, alles is geregeld voor een vast bedrag per maand. Dat klinkt voor veel mensen heel aantrekkelijk.

 

Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen voordat je een private leasecontract afsluit. Ben je de komende jaren van plan om een huis te kopen, dan kan het verstandig zijn om het leasen van een auto voor privégebruik nog even uit te stellen. Lees je private leasecontract altijd goed door voordat je een handtekening zet, zo kun je verrassingen achteraf voorkomen.

 

Meer weten?

Wil je een private leasecontract afsluiten en heb je vragen over de financiële gevolgen? Of heb je al een private leasecontract en wil je weten wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot een nieuwe hypotheek? Neem dan gerust contact  met ons op, wij zorgen altijd voor een advies op maat.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*