De belastingaangifte 2023

De belastingaangifte 2023
maart 13, 2024 Marco Kempenk
blauwe brief belastingdienst

Het voorjaar staat financieel gezien in het teken van de aangifte inkomstenbelasting. Voor 1 mei van dit jaar moet je je belastingaangifte voor 2023 indienen. De Belastingdienst vult zo veel mogelijk gegevens al voor je in. Het is belangrijk om deze gegevens nog even te controleren zodat de informatie volledig is. Sommige kosten die je maakt, zijn aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Door goed te kijken naar de aftrekposten, kun je veel geld besparen.

In dit artikel zetten we een aantal belangrijke aftrekposten voor je op een rij. Zo ben je goed voorbereid op je belastingaangifte.

Eigen woning

Heb je een eigen woning? Dan kun je gebruik maken van verschillende aftrekposten. Zo is de hypotheekrente meestal aftrekbaar. Ook de kosten rondom het afsluiten van een hypotheek en het aankopen van een huis – zoals advies- en notariskosten – zijn aftrekbaar. Daarnaast is de boeterente bij het oversluiten van een hypotheek op te voeren als aftrekpost.

Als huiseigenaar heb je verschillende belastingvoordelen, maar deze voordelen worden wel aangepast. Zo wordt de maximale hypotheekrenteaftrek steeds een beetje lager.

Verzekeringen

Niet alleen je hypotheek, maar ook verzekeringen kunnen een interessante aftrekpost zijn. Je kunt de premie van sommige verzekeringen geheel of gedeeltelijk aftrekken van je belastbaar inkomen. Zo is voor zelfstandig ondernemers de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar. Ook een woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheid, de lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct kun je in veel gevallen opvoeren als aftrekpost. Hierdoor is het interessanter om zo’n verzekering af te sluiten.

Als een dergelijke verzekering uitkeert, dan moet je over dat bedrag wel belasting betalen. Hoeveel belasting je moet betalen, is afhankelijk van de belastingschijf waarin jouw inkomen valt.

Minder bekende aftrekposten

Naast deze veelbesproken aftrekposten zijn er ook een aantal minder bekende aftrekbare kosten. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde zorgkosten meenemen als aftrekpost. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om de reiskosten met het openbaar vervoer naar het werk op te voeren als aftrekpost.

Kijk voor een overzicht van alle aftrekposten en de bijbehorende voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

De deadline voor het insturen van je belastingaangifte is 1 mei 2024. Vul je het belastingformulier al voor 1 april 2024 in, dan krijg je voor 1 juli al bericht. Anders wordt het pas later.

Voorlopige aanslag

Je hebt waarschijnlijk ook al een voorlopige aanslag voor 2024 in de bus gehad. Dit is het bedrag dat je alvast vooruit moet betalen, je kunt dit in één keer betalen, of je maakt er een maandelijks bedrag van. Controleer ook hier je gegevens en de bedragen. Een verandering in je persoonlijke situatie kan van invloed zijn op je voorlopige aanslag. Neem dan contact op met de Belastingdienst.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*