Bezwaar maken tegen te hoge of te lage WOZ-waarde?

Bezwaar maken tegen te hoge of te lage WOZ-waarde?
februari 24, 2022 Marco Kempenk

De woningmarkt staat onder stevige druk. Daardoor rijst de gemiddelde vraagprijs voor een koopwoning inmiddels de pan uit. Goed nieuws voor een woningbezitter, want de waarde is flink gestegen. Daardoor stijgt echter ook de WOZ-waarde. Vind jij de WOZ-waarde te hoog of te laag? Bezwaar maken loont!

Kijk maar om je heen. Huizen die te koop staan zijn in een mum van de tijd verkocht. Een groot deel van de huizenmarkt is volop in beweging. Dat is te merken aan de almaar stijgende gemiddelde huizenprijzen. Jouw WOZ-waarde is ongetwijfeld ook gestegen. De gemeente taxeert aan de hand van een ijkwoning de waarde van jouw woning.

Gemeentelijke belastingen

Stijgt de WOZ-waarde van jouw woning, dan gaan ook de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen omhoog. Je moet dan denken aan het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde van jouw woning, des te meer belasting je gaat betalen. Bij een hoge WOZ-waarde merk je dat gelijk in jouw portemonnee.

Bezwaar maken

Voor veel mensen zijn een hoge WOZ-waarde en de extra belastingen reden om bezwaar te maken. Wil je bezwaar maken dan moet dat binnen zes weken nadat je de WOZ-beschikking hebt ontvangen. Bezwaar maken kan ook als je de WOZ-waarde te laag vindt, bijvoorbeeld als je jouw woning wilt verkopen. Een hogere WOZ-waarde is beter voor de verkoop.

Ook huurders kunnen bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. De waarde van jouw huurwoning is een van de facetten waarop de maximale huurprijs van jouw woning wordt bepaald. Dat gaat in combinatie met een puntenstelsel. Jouw verhuurder of huurcommissie kan je daar alles over vertellen.

Vierkante meters

Vanaf 2022 wordt bij de bepaling van de WOZ-waarde gekeken naar de oppervlakte in plaats van de inhoud van een woning. Het gaat onder meer om het aantal vierkante meters dat gebruikt kan worden om te wonen. Ook makelaars, taxateurs, woningcorporaties en bouwmaatschappijen werken volgens deze methode.

Bezwaar maken is gratis

Wil je de actuele WOZ-waarde van jouw woning weten dan kun je gratis terecht bij het WOZ-waardeloket. Ook kun je bij de gemeente een taxatieverslag opvragen van de woning of bedrijfspand. Door het te vergelijken met de koopsominformatie van het Kadaster kun je controleren of de WOZ-waarde klopt.

Bezwaar maken tegen een hoge WOZ-waarde is gratis. Bureaus die dit afhandelen brengen pas kosten in rekening als het bezwaar is toegekend. De kosten komen voor rekening van jouw gemeente. Wil je gratis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van jouw woning? Er zijn verschillende bureaus die je daarbij kunnen helpen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op de site van bezwaarmaker.nl.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*