Bescherm je elektrische fiets: Zo voorkom je diefstal

Bescherm je elektrische fiets: Zo voorkom je diefstal
september 16, 2024 Marco Kempenk

Het aantal diefstallen van elektrische fietsen stijgt al jaren. Nederland is als fietsland erg in trek bij internationale dievenbendes. De dieven maken het slot in een mum van tijd open en laden de fiets in een busje of vrachtwagen om het te exporteren naar het buitenland. Voor de eigenaren van de gestolen fietsen is dat natuurlijk ontzettend vervelend.

Met deze praktische tips verklein je de kans dat jouw fiets wordt gestolen:

Dubbel slot

Om te beginnen met de meest voor de hand liggende tip: gebruik altijd een tweede slot. Het is een kleine moeite om naast het slot op je fiets, een ketting-, kabel- of beugelslot te gebruiken. Hiermee kun je je fiets vastmaken aan de fietsenstalling, een hek of een paal. Een extra slot is een extra obstakel voor dieven, het duurt langer om je fiets mee te nemen.

Bevestig het slot altijd aan het frame van je fiets. Een wiel of bagagedrager kunnen dieven makkelijk losmaken en achterlaten. Zorg er daarnaast ook voor dat het slot altijd hoog hangt. Een slot dat op de grond ligt, kunnen dieven relatief makkelijk openbreken door er bijvoorbeeld met een zwaar voorwerp op te slaan.

Kwaliteit

Het gereedschap van dieven wordt steeds geavanceerder, hierdoor is het voor hen steeds makkelijker om sloten open te breken. Wil je het dieven moeilijker maken, kies dan voor een slot van goede kwaliteit. Het advies is om een slot aan te schaffen met minimaal een ART 2-keurmerk.

De verzekeraar kan voor een fietsverzekering een bepaalde kwaliteit van het slot verplichten. Heb je dat niet, dan keert de verzekering misschien niet uit bij diefstal.

Op de site van Stichting ART kun je de kwaliteit van je slot opzoeken en eventueel kijken naar alternatieven.

Bewaakte fietsenstalling

Ga je even naar de stad of een andere drukke locatie? Kies dan voor een bewaakte fietsenstalling. In veel Nederlandse steden is dit gratis. Hiermee verklein je de kans op diefstal aanzienlijk.

Drukke plek

Is er geen bewaakte fietsenstalling in de buurt, dan is het raadzaam om je fiets op een drukke plek neer te zetten. Bijvoorbeeld in de buurt van een restaurant, winkel of markt. Het is voor dieven dan een stuk lastiger om je fiets ongezien mee te nemen.

De accu en het display

Waar je je elektrische fiets ook neerzet, het is altijd slim om de accu en het display van de fiets af te halen. Zonder deze onderdelen is je elektrische fiets een stuk minder aantrekkelijk voor dieven.

GPS-tracker

Je kunt ervoor kiezen om een GPS-tracker te installeren op je elektrische fiets. Dit is een klein, onopvallend kastje waarmee je fiets gevolgd kan worden. Sommige modellen hebben standaard een tracker. Je kunt zo’n apparaatje ook apart aanschaffen en aan je fiets bevestigen op een onopvallende plaats. Is je fiets gestolen? Dan kan een GPS-tracker in sommige gevallen helpen bij het terugvinden van je fiets.

Extra slot in de schuur

Vaak zijn mensen buitenshuis extra alert op een mogelijke diefstal van hun fiets. Maar ook in je eigen schuur of garage is je elektrische fiets tegenwoordig niet meer veilig. Doe de deur van je schuur of garage daarom altijd op slot. Steeds meer mensen kiezen naast het slot op de deur ook voor een muur- of vloeranker om de fiets aan vast te maken. Zo staat je elektrische fiets ook in de schuur dubbel op slot.

Met al deze voorzorgsmaatregelen beperk je de kans op diefstal. Het is altijd van belang om alert te blijven op ongewone of verdachte situaties.

Aangifte

Is je fiets ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gestolen? Doe dan altijd aangifte. Dit is vaak verplicht om aanspraak te kunnen maken op de verzekering. En bovendien is het via een aangifte makkelijker voor de politie om de eigenaar van gestolen fietsen terug te vinden. Het lijkt misschien een onbegonnen zaak, maar toch vindt de politie regelmatig gestolen fietsen terug.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*