Belastingvrij schenken gaat op de schop; dit moet je weten!

Belastingvrij schenken gaat op de schop; dit moet je weten!
oktober 20, 2022 Marco Kempenk

Wie nog een bedrag wil schenken aan iemand anders dan de eigen kinderen of wie een bedrag wil schenken dat hoger is dan € 28.947, heeft nog tot 1 januari 2023 om dit belastingvrij te regelen. De zogenaamde jubelton, de schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een eigen woning, wordt vanaf 1 januari 2023 afgebouwd.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken?

Tot 1 januari 2023 is het mogelijk om een bedrag van € 106.671 belastingvrij te schenken voor de aankoop van een eigen woning. De ontvanger (of diens partner) moet wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en het huis moet binnen het huidige jaar of de twee daarop volgende kalenderjaren worden aangekocht. Per 1 januari 2023 wordt het bedrag van deze schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een eigen woning verlaagd naar € 28.947. Dat is even hoog als de eenmalige schenkingsvrijstelling van ouders aan hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar en wat zij vrij mogen besteden. In 2023 mag dit bedrag nog belastingvrij worden geschonken aan iemand anders dan de eigen kinderen, als dit gebruikt wordt voor de aankoop van een woning. Per 1 januari 2024 wordt de schenkingsvrijstelling eigen woning helemaal afgeschaft.

Overwaarde gebruiken voor een schenking

Veel senioren hebben overwaarde op hun woning. Deze overwaarde komt pas vrij bij de verkoop van de woning, tenzij ze eerder besluiten om deze te verzilveren. Bijvoorbeeld door de hypotheek te verhogen of over te sluiten naar een nieuwe en hogere lening. Deze overwaarde kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een schenking aan de kinderen om hen financieel te steunen bij de aankoop van een woning. Verschillende geldverstrekkers hebben een speciale hypotheek voor AOW’ers. Bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek met levenslang vaste rente. De rente wordt niet opgeteld bij de schuld, dus geen verrassingen achteraf en nooit meer zorgen over een rentewijziging. De overwaarde kan vrij worden besteed en kan dus worden gebruikt voor een schenking. Of om de woning aan te passen of te verduurzamen.

Tip!

Denk jij na over schenken maar zijn je plannen nog niet concreet dan hebben wij de volgende tip! Door in 2022 alvast een klein bedrag te schenken (bijvoorbeeld 1 euro) en hiervoor de beschikbare verhoogde schenkingsvrijstelling te gebruiken kun je in 2023 de rest van het bedrag (€ 106.670) schenken. Het totale bedrag van de schenking moet dan uiterlijk in 2024 besteed zijn. De verkrijger moet dan wel in de aangifte melding maken van het verkrijgen van de verhoogde schenking.

Wordt de ontvangen jubelton niet binnen de bestedingsperiode besteed aan de eigen woning? Dan moet de ontvanger dit melden aan de Belastingdienst. De ontvanger is dan schenkbelasting verschuldigd. Als de schenking gedaan is onder de ontbindende voorwaarde dat de schenking vervalt als niet wordt voldaan aan alle voorwaarden van de verhoogde vrijstelling dan hoef je de schenkbelasting niet te voldoen.

Denk jij na over schenken en kan je onze hulp hierbij gebruiken? Dan is het verstandig om dit snel te regelen en contact met ons op te nemen. We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*